{ "title": "Deniz Kaplumbağaları", "image": "https://www.kaplumbaga.gen.tr/images/deniz-kaplumbagalari.jpg", "date": "21.01.2024 09:14:05", "author": "Seyran", "article": [ { "article": "
Deniz kaplumbağaları denizlerde yaşayan sırtı kahverengi, altı beyazımsı sarı renkte olan bir canlı türüdür. Hayatlarının çoğunu kıtalararası denizlerde geçiren canlılar, ekolojik dengenin korunmasında oldukça faydalıdır. Giderek soyları tükenmekte olan canlıların, bilinen yedi tane türü bulunmaktadır. Nesilleri tükenmekte olduğundan bu canlılar koruma altına alınmıştır.

Deniz kaplumbağalarının türleri nelerdir?

Deri sırtlı deniz kaplumbağası (Dermochelys coriacea): bu tür Akdeniz'de görülmektedir.

Yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas): Akdeniz'de yaşamaktadır.

İribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta): Akdeniz'de yuvaları bulunmaktadır.

Eretmochelys imbricata imbricata: Akdeniz'de yaşarlar.

Lepidochelys kempii: Akdeniz'de görülen türler arasındadır.

Natator depressus: Nadiren de olsa Akdeniz'de görülen türler arasındadır.

Lepidochelys olivacea

Deniz kaplumbağalarının yapısal özellikleri nelerdir?

Günümüzde yaygın olarak görülen Chelonia mydas ve Caretta caretta türlerinin yapısal özelliklerini incelersek, bu canlılar hakkında bilgi sahibi oluruz. Canlıların bacakları değişime uğrayarak, kürek şeklini almıştır. Chelonia mydas türlerinin yüzgeçlerinin yanlarında bir tırnak bulunan canlıların, yavrularında iki tırnakta görülmektedir. Caretta caretta türlerinde ise iki tırnak bulunmaktadır. Simetrik bir yürüyüşleri bulunan canlıların büyük kafaları ve güçlü çeneleri bulunmaktadır. Ağırlıkları 100-230 kg arasında değişmektedir. Bir kere de bıraktıkları yumurta sayısı 90-130 arasındadır. Yumurtaların çapları 90-130 mm arasındadır. Erkek olanlar denizin dışına çıkmazken, dişiler yumurtaları bırakmak için kumsala çıkar. Erkek ve dişiler üreme zamanında beslenme alanından ayrılarak, yuvalanma yerlerine yakın alanlarda çiftleşirler. Yavrular yumurtadan çıktığında denize giderler. Ergenliğe ulaştıklarında yumurta bırakmak için, tekrar aynı kumsala gelirler. Kendilerine besin olarak deniz analarını, deniz çayırlarını, süngerleri, mercanları, yengeç ve mürekkep balıklarını seçerler. Yumurtadan çıkan yavrulardan yaklaşık olarak 1000 taneden bir tanesi ergenliğe ulaşabilir.

Deniz kaplumbağalarının nesillerini tehdit eden faktörler nelerdir?

İnsanlar tarafından eti, yumurtası ve yağından faydalanmak için avlanmaları, canlıların sayısındaki düşüşün en önemli nedenidir. Kabuklarından süs eşyaları yapılması, derisinden ayakkabı yapılması, yağının parfüm yapımında kullanılması bu canlıların hayatını tehdit etmektedir. Üreme ve beslenme alanlarının yok edilmesi ile denizlerde yaşanan kirlilik nesillerinin devamını zora sokmaktadır. Bu canlıların en önemli üreme ve yaşam alanı Yunanistan ve Türkiye kıyı bölgeleridir. Koruma altına alınmış olan deniz kaplumbağalarının nesillerini korumaya insanlar olarak yardımcı olmalıyız. Onların bu duruma gelmesinde en önemli katkıyı da bizler yapmıştık.
" } ] }