{ "title": "Kaplumbağa Bakımı", "image": "https://www.kaplumbaga.gen.tr/images/kaplumbaga-bakimi.gif", "date": "19.01.2024 19:09:28", "author": "Ayşe Benli", "article": [ { "article": "
Kaplumbağa bakımı belli noktalara dikkat edildiği takdirde sorunsuz bir iştir. Kaplumbağalar ufak sevimli görüntüleri ve bakımlarının diğer evcil hayvanlara oranla daha basit oluşuyla tercih edilmektedirler. Yaşadıkları alanlara göre farklı türdedirler, evcil olarak alınanlar genellikle kırmızı yanaklı su kaplumbağalardır. Uzun ömürlüdürler yaklaşık 25 yıl, dişleri yoktur ve akciğer solunumu yaparlar. Kış uykusuna yatarlar, koku alma ve görme duyuları oldukça gelişmiştir.

Kaplumbağa bakımının rahat olması ve hayvanın uzun süre yaşayabilmesi için en başından alınırken sağlıklı olanlarının seçilmesi gerekir. Genellikle hareketli olanların gözleri parlak ve canlıdır, seri bir şekilde gözlerini kapatıp açabiliyor oluşlarıyla da sağlıklı olduklarını belli ederler. Kaplumbağanın kabuğu sert olmalı, üzerinde herhangi bir leke bulunmamalı çizgileri düzgün olmalıdır.

Kaplumbağa beslemek için ilk olarak akvaryum ortamının iyi hazırlanması gerekir. Akvaryumun içinde ultraviyole lambası, ısıtıcı çubuk ve temizlik filtresinin kesinlikle bulunması gerekir. Bu aletler ve rahat bakım için uygun boyutlarda akvaryum seçilmesi kişinin yararına olacaktır.

Kaplumbağa sürekli suyun içerisinde duracak diye bir şey yoktur. Gün içerisinde kuru zeminlere çıkarılması ve güneş banyosu yaptırılması önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ani hava değişimlerine ve yüksek derecelere maruz bırakılmamalarıdır. Ne çok soğuk ne sıcak ortamlarda bulundurulmalıdırlar. Çabuk üşütmeleri ve hasta olmalarıyla bilinirler, dikkat edilmelidir.

Kaplumbağa bakımı beslenme alışkanlıkları açısından önemlidir. Kaplumbağaya hazır güvenilir markaların yemlerinden verilebilir. Bunların yanında böcek, solucan, domates, kıvırcık, salatalık, havuç, lahana yiyebilirler ancak gün içerisinde yiyebilecekleri besin miktarı boyutlarına göre değişmektedir. Fesleğen ve alabalığı çok severler. Yağlı, mayalı, tuzlu yiyeceklerden ve sakatatlardan uzak tutulmaları gerekir.

Kaplumbağa bakımı hayvanı birden çok farklı ortamlara sokmadan, gerekli hava şartlarında tutarak ve ona faydalı yiyecekleri vererek oldukça kolaylaştırılabilir. Hassas ve korkak hayvanlardır bu yüzden davranışsal özelliklerini iyi anlamanız ve buna göre hareket etmeniz gerekir.
" } ] }