{ "title": "Kaplumbağa Kaç Yıl Yaşar", "image": "https://www.kaplumbaga.gen.tr/images/kaplumbaga-kac-yil-yasar.jpg", "date": "20.01.2024 02:41:13", "author": "Tunçkaya", "article": [ { "article": "
Kaplumbağa Kaç Yıl Yaşar, Kaplumbağa bir diğer ismiyle tosbağa diye bilinir. Çok sert olan kemiksi kabuğunda yaşayan, ağır yürüyen, dört ayağı bulunan sürüngen sınıfından olan bir hayvandır. Harekelerini ifade edebilmek için telaş etmeden ve ağır ağır hayvansal yapıları ile bir tarih boyu da o, kadar yavaş olurlar. Kaplumbağalar, diğer sürüngenler ile Mezozoik'in ilk döneminden Trias Çağı'nda meydana çıkmışlardır. 200 milyon yıldan bu yana kaplumbağalar vücut yapıları, hakkında hiçbir sebeple değişikliğe gitmemiştir. Ancak kaplumbağalar olduğundan sert ve dünyada soyları hiç tükenmen en eski bilindik hayvanlardır. Açlık yönünde oldukça dayanıklılık gösterir. Uzun yıllar yaşarlar. Kaplumbağa bazen ölü uykusuna dalar. Yaşadığı ortamda sıcaklıklar düşüne kadar bekler ve bu hayvan giderek uyuşur. Bolca güneş ışığı alabilen kuru topraklar, kendisine bir delik kazarak tüm kış aylarını orada geçirmek için girerler. Soylarını sürdürmeye 250 gibi kaplumbağa çeşitli türleri bulunur.

Baş ve Ayakları

Kaplumbağaların baş yapısı vücuduna göre daha küçüktür. Ağız kısmı kuşların gagasına benzer. Diş yapıları sert, kemiksi bir damak özelliği vardır. Bu damağı yiyeceklerini yakalar ve ezip mekanik sindirimini sağlar. Dili baş kısmından büyükçe ve yumuşaktır. Ayaklarında da uçlarında beş parmak bulunan, karada ve bataklıklarda yaşamını sürdüren kaplumbağaların hareketlerini oluşturur. Uçlarında tırnakları vardır. Bu tırnaklar kıvrık gibi sert yapılıdır. Bataklıkta yaşadığı kaplumbağaların birbiriyle bir zarı andıran birleşen kürek gibi bir durumdur. Fakat arka ayaklarının parmakları sayı olarak dörttür. Lakin deniz kaplumbağalarının parmakları bitişik özelliklidir. Ara kısımları perdelidir. Bunlarla suda yüzmeyi ve dengeyi sağlamak için kullanırlar.

Yaşamsal Alanı

Kaplumbağa doğada en sevilen sürüngen bir hayvandır. Türlerinin sayısı sadece 3 tanedir. Bunlar Tatlısu, kara ve deniz kaplumbağalarıdır. Evlerde bile dahi bakabileceğiniz türü kırmızı yanaklı Tatlısu kaplumbağasıdır. Singapur kaplumbağası da denir. Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları genelde 20-25 ömür sürer. Diş yapıları bulunmaz. Kuşların gagasını andıran bir yapıdadır. Akciğer solunumunu gerçekleştirir. Sıcağı seven hayvanlardır. Vücut dereceleri dışarı sıcaklığından 0,1 ila 0,2 santigrat derece düşüktür. 20 santigrat derece düşüğü kışın uyku dönemine geçmeye başlarlar. Evlerde bakılanlar 6-7 yaşına deyin kış uykusunu uyumamalıdırlar. Suda koku almaları kuvvetlidir. İşitme duyuları yoktur, gözü iyi görür.

Beslenmeleri

Kaplumbağaların koku duyma duyuları çok iyi gelişmiş ve besinlerin kokusunu son derece iyi algılar. Su kaplumbağası suyun içerisinde besinlerinin kokusunu alır ve besinleri kolaylıkla sağlar. Oysa dişilerini de kokuları ile tanırlar. Gözü oldukça keskin görür. Göz kapakları oldukça hareket halindedir. Üçüncü göz kapakları da vardır. Uzağı görebildiklerinden besinlerini de iyi bulurlar. Genellikle sarımsı renkli olanları daha iyi duyuya sahiptir. Kaplumbağaların genelinde etçil ve otçul adı altında beslenmesini uygun sindirme sistemi bulunur. Doğadan böcek, börtü, solucan, üzüm, karpuz, domates, kıvırcık ve sarı çiçekli bitkilerle beslenmesini gerçekleştirirler.

Ömürleri

Kaplumbağanın ömrü başka hayvanlara göre daha uzun ömür yaşarlar. Bir insan bile bu kadar uzun ömürlü olamaz. İnsanlarda ömür 70-80 yılken, kaplumbağanın ömrü 100-150 yıl ömürleri vardır. Doğru yanlış duymadınız, oldukça çok ömürlü olan kaplumbağası 100-150 yıllık ömürleri içinde yaşarlar ve açlığa da fazla dayanıklılık gösterirler. Küçük kaplumbağalar cinsi ayırımlar yapılmaz. Genelde erkekler ve dişilerini ayırt edici özellikleri arasında, dişilerin kloaka kuyruk kökünde biter, erkeklerin kuyruk kökünden fazla mesafelidir. Erkekler kuyruk dişilerininkinden daha uzunluğu ve kalınlığı vardır. Karnın alt kabuğu da erkeklerin daha güçlü ve iç tarafa doğru gömülüdür. Erkeklerin ön bacaklarının tırnaklarının bir tanesi çiftleşme esnasında kavraması için daha uzun boylu haline gelir.
" } ] }