{ "title": "Karetta Karetta Kaplumbağaları", "image": "https://www.kaplumbaga.gen.tr/images/karetta-karetta-kaplumbagalari.jpg", "date": "21.01.2024 09:19:08", "author": "Yelit", "article": [ { "article": "
Karetta karettalar kaplumbağaları bir tür su kaplumbağalarıdır. Sini kaplumbağası olarak da bilinen karette karetta kaplumbağaları, türünün denizde yaşayan cinslerindendir. Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarının ılıman ve tropikal sularında özellikle kıyıya yakın kesimlerde bulunurlar. Ortalama 47-62 yıl arasında yaşarlar. Kabuğunun rengi ve derisi kahverengi, göğüs zırhı ise sarımsı renktedir. Bacakları yüzmeye elverişli biçimde kürek şeklini almıştır ve dış kenarlarında en fazla iki tane tırnak bulunmaktadır. Yumurtadan yeni çıkmış bir caretta caretta 20 saat durmaksızın yüzebilir. Büyük kalın kafaları, geniş ve kısa boyları vardır. Başları büyük ve üçgen biçimindedir. Dişleri yoktur ancak kuvvetli ve büyük bir ağzı ile testere gibi bir damak yapısına sahiptir. İri ve hızlı oldukları için doğal yaşamda düşmanları azdır. Karetta karettaların cinsiyetleri kuluçka dönemindeki yumurtaların bırakıldığı kumun sıcaklığına bağlıdır. Dişi karetta karettalar erkeklere nazaran sayıca daha fazladır. Erkek ve dişi cinsi birbirinden ayırmak zordur. Ergin olmadan cinsiyet ayrımı yapılamaz. Erkeklerin kuyrukları dişilere göre daha uzun ve kalındır ayrıca erkeklerin ön ayak tırnakları dişilere göre daha uzun ve kalındır. Karetta karetta kaplumbağalarının boyları 115 ile 150 cm arasında olup kiloları 70 ile 90 arasındadır. Yapılan araştırmalar sonucu 70 yıl yaşadıkları tespit edilmiştir.

Nesli tükenme tehlikesi olan karetta karetta kaplumbağaları etoburlardır. Sünger, atnalı yengeçler ve istiridye ile beslenirler. Koloniler halinde yaşarlar. Solunumu için gereken oksijeni havadan almalarına rağmen uzun süre su altında kalabilmektedirler. Normal şartlarda denizden karaya çıkmazlar. Yalnızca dişiler uygun yumurtlama bölgesi bulduklarında 1-2 saatliğine denizden karaya çıkarak kuma çukur açarlar ve yumurtalarını içine gömerler. Erkekleri denizi terk etmezler. Cinsel olgunluğa kabukları 50 santimetreyi geçtiklerinde ulaşırlar. Çiftleşme dönemi sırasında birçok erkek ile olup birkaç ay boyunca sperm biriktirebilen dişiler bu sayede genetik çeşitliliği sağlarlar. Karetta karettalar Kuzey Yarumküre'de mayıs- ağustos aylarında, Güney Yarımküre 'de ekim - mart aylarında yuva yaparlar. Her dişi yumurtlama döneminde ortalama 2 kere yuva yapar. Dişi karetta karettalar yuva yapacakları yeri seçerken dış etkenlere karşı hassas davranırlar. Örneğin insan veya suni aydınlatmanın varlığı durumunda karadan yumurtlama yapmadan denize dönebilmektedirler. Normalde 2-3 yılda bir yumurtlama yaparlar. Tenis topu büyüklüğündeki yumurtalarını arka ayaklarını kullanarak açtığı çukurlardan birine gömerler. Yuvalar ortalama 40-50 cm derinliğinde açılır.

Karetta karettalar hem hangi çukurda olduğu belli olmasın diye çeşitli çukurlar açabilirler hem de nem oranını kontrol ederek en uygun yeri seçerler. Bir defada ortalama 100 yumurta bırakırlar. Bir kerede 162 yumurta bırakabilen karetta karettaya da rastlanmıştır. Dişiler 13 günlük aralarla kuluçkaya yatmaktadırlar. Yumurtlama süreci çok sıkıntılı geçtiği için anne karetta karetta bu esnada gözyaşı dökmektedir. Dişiler içgüdüleriyle yavrularının dolunayda veya dolunaya yakın zamanda dünyaya gözlerini açmalarını hesap ederek kumsala çıkıyorlar. Yavrular iki aylık kuluçka döneminden sonra 26 saat kumun altında hareketsiz kalıp gece vakti yumurtadan çıkıp denizdeki ışığa doğru yol alıyorlar. Eğer o esnada başka ışık varsa yönlerini şaşırmalarına ve ölmelerine sebep oluyor. Dişi yavrular 32 derecede, erkek yavrular ise 28,5 derecede yumurtadan çıkarlar. Araştırmalara göre karetta karettalar yumurtalarını ya doğdukları ya da ona en yakın sahillere bırakıyorlar. Sırf bu sebepten yuva yapacağı yere gitmek için millerce mesafe yüzdükleri biliniyor. Uzun mesafelere göç ettiği bilinen karetta karettaların yön bulma duygularının gelişmiş olduğu araştırmalar sonucu bulunmuştur.

En sık görüldükleri yuvalama alanları Umman'daki Masirah Adası'dır. Akdeniz Bölgesi'nde Yunanistan ve Türkiye sahillerinde de yuvalarlar.

Türkiye'de görüldükleri sahiller: Anamur, Belek, Dalyan, Dalaman, Demirtaş, Ekincik, Fethiye, Göksu Deltası, Kumluca, Gazipaşa, Kızılot ve Patara 'dır.
" } ] }