{ "title": "Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası", "image": "https://www.kaplumbaga.gen.tr/images/kirmizi-yanakli-su-kaplumbagasi.jpg", "date": "19.01.2024 23:57:18", "author": "Bintuğ", "article": [ { "article": "Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası yarı sucul bir kaplumbağadır. Bu kaplumbağalar Emydidae ailesindendir. Dünyada en popüler evcil kaplumbağa türü budur. Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaleti ve çevresi anavatanı olan Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası yayılmacı bir tür olduğu için her türlü coğrafyada yaşayabilmektedir. Doğada en yaygın görüldüğü yerler Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyi ve Kuzey Meksika'dır ancak tüm dünya genelinde ev hayvanı olarak ticareti yapılmaktadır. Yeryüzünün en istilacı 100 hayvan türü arasında bulunan Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağasının bakımı ve beslenmesi oldukça kolaydır.

Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası adını yanaklarındaki kırmızı çizgiden alır. Bu kaplumbağalar doğada kayalardan ve ağaçlardan suya hızlı ve kolayca kayabilme yetenekleriyle ünlüdürler, bu yüzden İngilizce 'de \"slider\" yani \"kayıcı\" ya da \"sürgülü\" adıyla da bilinirler. Bu kaplumbağaların dişileri 35 cm. E kadar büyüyebilirken erkekleri 25 cm ve civarı uzunluktadır. Ağırlıkları yaklaşık 1.5 kg'dır. Evlerde doğru bakıldıklarında 30 yıla kadar yaşayabilirler, büyümeleri yavaştır. 2 - 4 yaşına gelinceye kadar bu kaplumbağaların cinsiyetini anlamak çok zordur. 2 yaş civarı kuyruğu uzayan ve kalınlaşan erkek kaplumbağalar ayırt edilebilmeye başlar.

Doğada bataklıklar, ufak gölcükler, dereler, yavaş akan nehir kenarları gibi yerleri yaşam alanı olarak kullanan Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası, su kenarlarındaki kayalıkların üzerinde güneşlenir. Yaşadıkları ortamda su bitkilerine ihtiyaç duyarlar, doğadaki kaplumbağaların başlıca besin kaynağı su bitkileridir. Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağaları sadece yeni yaşam alanı ararken ya da dişiler yumurta bırakacaklarında sudan uzaklaşırlar, bunun dışında her zaman suda ve suya yakın alanlarda yaşarlar.

Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası Bakımı:
Bu canlılar hem suda hem karada yaşayabilen amfibik canlılardır. Dolayısıyla hayvanın bakıldığı teraryumlarda egzersiz aktivitesini yapabileceği kadar suyun yanı sıra dinlenebileceği ve uyuyabileceği kuru ortam da olmalıdır. Ufak fanus ya da plastik kaplarda bakıldıklarında ömürleri çok kısa olur. Soğuk hava da bu hayvanlara iyi gelmemektedir bu yüzden bakıldıkları teraryumda yeterli miktarda su ve yeterli kuru alanın yanı sıra termostatlı ısıtıcı ve hava nemlendiricisi bulunmalıdır. Soğuk kanlı bu hayvanların zaman zaman güneş ışığı da alarak ısınmaları şarttır. Bu hayvanlar hem bitkisel hem hayvansal gıdalar tüketebilir. Canlı yemin yanı sıra yeşillikler, sebze ve meyveler yedirilmelidir. Kurutulmuş karides ve marul bir Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağasının bir öğününe örnek gösterilebilir.
" } ] }