{ "title": "Su Kaplumbağası Akvaryumu", "image": "https://www.kaplumbaga.gen.tr/images/su-kaplumbagasi-akvaryumu.gif", "date": "20.01.2024 13:29:30", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Su kaplumbağası akvaryumu, bunu düzenleyip bakımını yapmak hiç de kolay bir iş değildir. Akvaryumu hazırlamadan önce su kaplumbağasını iyi tanımalı, yaşam koşullarını ve beslenme alışkanlıklarını iyi bilmelidir. Su kaplumbağaları hem karaya hem de suya bağımlı olarak yaşayabilen şirin varlıklardır. Fakat maalesef su kaplumbağasının yaşam koşullarını iyi analiz edemeyen hobiciler bu hayvanları fazla yaşatamamaktadırlar. Bazı durumda satıcılar sırf satış yapabilmek için hobicilere yanlış bilgi vererek hayvanın kısa sürede ölmesini sağlamaktadır. Sırf satılsın diye “Su kaplumbağalarını plastik bir kapta bile yaşatabilirsin” diye yanlış yönlendirdikleri için hayvanların ömrü kısa olmaktadır.

Su Kaplumbağası Akvaryumu

Su kaplumbağaları gün içerisinde zamanlarının bir kısmını karada güneşlenerek geçirirler. Su kaplumbağası akvaryumunu kurarken bunu düşünerek hem yüzebilecekleri hem de karada güneşlenebilecekleri geniş bir akvaryum ayarlanmalı. Litre bazında en az 70 litre su alabilecek bir akvaryum olmalı. Bu normal büyüklükte bir kaplumbağa için geçerlidir. Su kaplumbağası büyüdükçe akvaryum da genişletilmelidir.

Su kaplumbağası akvaryumu alırken yüksek bir akvaryum olmasına özen göstermelisiniz. Çünkü engin bir akvaryumda su kaplumbağasını tutamazsınız. Tırmanarak firar eder. Su kaplumbağalarının güneşlenmeleri için yumuşak yüzlü kayalar, ağaç kökleri ve iri taneli çakıllar kullanabilirsiniz. Su kaplumbağalarının akvaryumu çok çabuk kirlenir. Bu yüzden sık sık temizlemeniz gerekmektedir. Kaplumbağa akvaryumunda balık akvaryumu kumu kullanmanıza gerek yoktur. Çakıllar yeterli olacaktır. Ama dekor olsun diye kum koyacaksanız çok ince kum taneleri koymayın. Çünkü yanlışlıkla kum tanelerini yiyebilirler.

Su ve Filtreler

Akvaryumda su miktarını kaplumbağanızın yüksekliğine göre ayarlamalısınız. Su kaplumbağanın boyunu en az bir buçuk kat geçmelidir. Yüzme yerinin uzunluğu kaplumbağanın en az beş katı ve genişliği su kaplumbağanızın en az üç katı olmalıdır. Su kaplumbağaları beslenirken çok kirlilik meydana getirirler. Bu yüzden çok kaliteli bir filtre sistemi kullanmalısınız. Filtrenin kalitesi su değişim zamanını uzatsa da ortalama her hafta suyun %25'i değiştirilmelidir. Size bir tavsiyem su kaplumbağanızı yemlerken başka bir kaba alarak yemlemenizin kirliliği azaltıcı faydası olacaktır. Bu sayede bir haftada değil de 10 günde suyun dörtte birini değişebilirsiniz.

Su Kaplumbağası Akvaryumunun Sıcaklığı

Sıcaklık 24 ile 30 derece arasında tutulmalıdır. Bunun için de bir ısıtıcı kullanılabilir ve ısıtıcının ayarı bu değerler arasına ayarlanmalıdır. Kaplumbağaların ısıtıcıyla oynayıp bozmamaları için bir boru içerisine yerleştirip öyle takabilirsiniz. Isıtıcıyı tamamen akvaryumunun suyunun içerisini gömmeniz gerekmektedir. Bu ısıtıcı suyu ısıtacaktır. Bu yüzden su kaplumbağanızın güneşlenme yerini ısıtmak için ayrı bir materyale ihtiyaç bardır. Bu da lamba olabilir. Bu bölümün sıcaklığı 30 derece civarı olmalıdır. Bu lambayı da kaplumbağanın erişemeyeceği yere koymanız gerekmektedir. Ev oda sıcaklığının da 24 derecenin altında olmaması gerekmektedir.

Su Kaplumbağası Akvaryumunun Işığı

Akvaryumun ısınması için zaten güneşlenme bölgesine ampul koydunuz. Buna ilave olarak tam spektrumlu UVA/UVB sürüngen lambası konabilir. Bu lambanın birçok faydası vardır. En önemli faydası da kalsiyum metabolizması içindir.
" } ] }