{ "title": "Su Kaplumbağası Ne Yer", "image": "https://www.kaplumbaga.gen.tr/images/su-kaplumbagasi-ne-yer.gif", "date": "19.01.2024 09:32:38", "author": "Erer", "article": [ { "article": "
Su kaplumbağası ne yer, su kaplumbağasının beslenmesine özen göstermeniz gerekir. Verilecek besinlerden önce, bazı konuları açıklamakta fayda var. Öncelikle akşam hava kararmadan önce günde bir defa beslenmeleri uygundur. Büyüklüğü 10 cm'den az olan kaplumbağalar günde 2 defa beslenmelidir. Besinlerini çabuk tüketecekleri miktarlarda vermelisiniz. Yemedikleri besinlerin suyun içinde bozulacağını dikkate almalısınız. Ayrıca suda bekleyen besinleri yemeyeceklerini söylemeliyiz. Bunun yanında besinlerin üzerine vitamin serpebilirsiniz. Bu vitamin eksikliğini önleyecektir. Ayrıca balık gibi yiyecekleri elinizle ya da suya bırakarak verebilirsiniz. Birden çok kaplumbağa bakıyorsanız, yemi çekiştirmemeleri için ayrı noktalarda vermelisiniz. Küçük boyda olanlara yemlerini de küçük ebatlarda vermelisiniz. Beslenmesine gösterdiğiniz önemin yanında, kaplumbağaların güneşe çıkarılması gelişimleri ve kemikleri için son derece önemlidir. Güneşe çıkardığınızda, gölgeye geçebilecekleri bir alan mutlaka olmalıdır.

Su kaplumbağası için en uygun yemler

Alabalık, tatlı su levreği gibi balıkları haftada en az 3 defa vermelisiniz. Kaplumbağanıza balık vermezseniz, B vitamini eksikliği yaşanır. Ayrıca balıkların üzerine vitamin serpebilirsiniz. Kurutulmuş kum karidesi ve balık kokan stick yemlerde kaplumbağaların severek tükettiği besinlerdir.

Su kaplumbağasına arada bir verilmesi gereken besinler

Zayıf kaplumbağalar için, tatlı su balığı olan som balığı uygundur. Bazı kaplumbağa türleri marul ve muz yemeyi sever. Ancak kalın bağırsakları kısa olduğundan, bitkileri hazmı zor olur. Bu yüzden sadece bitkisel yemler kullanılmamalıdır. Bu şekilde dengesiz ve eksik beslenmiş olurlar. Tuzlu su balıklarından haftada bir defa yemeleri uygundur. İçinde tuz olduğundan, böbrekleri için zararlı olabilir. Yağ oranı yüksek olan un kurtçukları, zevkle yedikleri besinler arasındadır. Ancak sadece bunlarla beslenmeleri uygun değildir. Cansız olanların içine vitamin enjekte edilebilir. Hafta içinde 3-5 tane kurtçuk verilebilir.

Su kaplumbağasına hiç vermemeniz gereken besinler

Kırmızı balçık kurtçukları parazitler içerdiğinden, kaplumbağaları ölüme götürecek bağırsak hastalıklarına neden olabilir. Bunların hiç verilmemesi gerekir. Üreticiler ve satıcılar genellikle bunları kullandıklarından, kaplumbağaların toplu ölümüne neden olurlar. Sığır kalbide vücutlarındaki kalsiyumu tükettiğinden, son derece sakıncalıdır. Bu besin maddesi raşitizm hastalığına sebep olabilir. Bunun dışında tavuk ciğeri gibi sakatatlar ve balıkların iç organları da aynı etkilere neden olduğundan, kaplumbağalar için uygun değildir. Köpek ve kedi konserveleri, kuru mamaları da verilmeyecek besinler arasındadır. Bunlar gut hastalığının sebebi olarak görülür.

Su kaplumbağaları için verebileceğiniz besinler

Su karidesi: Bunu hem yavrulara hem de yetişkinlere verebilirsiniz. Bu bilinen deniz karidesi değildir. Zaten deniz canlıları tuzlu olduğundan, kaplumbağalara zararlıdır. Bu tatlı su omurgasızlarından olan deve piresidir. Bunların yenmeyen kısmı akvaryumdan toplanmalıdır.

Kaplumbağa yemleri: Bunlar hazır olarak farklı firmaların ürettiği yemlerdir. Kaplumbağaların büyüklüğüne uygun olanı tercih edilmelidir. Özellikle yavru olanlar bunları zevkle yiyecektir. Bunlar genellikle bond yem olarak hazırlanır.

Yağsız dana eti ve kıyması: Bunları kaplumbağalar zevkle yiyecektir. Etin damarlarını ve yağlarını ayıkladıktan sonra, yiyebilecek büyüklükte keserek vermelisiniz. Bunları akvaryum dışında bir kapta vermelisiniz.

Tavuk bonfile, beyaz et: Kırmızı etin dışında değişiklik olması için, tavuğun beyaz etinden ve göğüs ucundaki kıkırdaktan verebilirsiniz. Bunları hafif haşlayarak verebilirsiniz. Bunlarda akvaryum dışında kapta verilmeli ve üzerine vitamin damlatılmalıdır.

Marul: Marulun yeşil kısmını akşamdan akvaryuma koyabilirsiniz. Bunun yenmeyen kısmını sabah almalısınız.

Yumurta kabuğu, haşlanmış yumurta beyazı ve mürekkep kabuğu kemiği: Kalsiyum kaynağı olan yumurta kaplumbağalar için çok önemlidir. Bunu toz haline getirilen mürekkep kabuğu ile karıştırarak, besinlerine karıştırıp verebilirsiniz.

Tatlı su balığı: Özellikle alabalık kaplumbağalar için mükemmel bir besindir. Bunu çiğ olarak küçük parçalara bölerek verebilirsiniz. Akvaryumda suyu yağlayacaklarından, ayrı bir kabın içinde verilmesi uygundur.
" } ] }