{ "title": "Su Kaplumbağası", "image": "https://www.kaplumbaga.gen.tr/images/su-kaplumbagasi.jpg", "date": "20.01.2024 07:13:06", "author": "Hami", "article": [ { "article": "
Su kaplumbağası, Emydidae familyasına ait bir kaplumbağa alt türüdür. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası ya da Singapur kaplumbağası olarak da bilinen bu tür Amfibik bir yaşama sahiptir ve evcil hayvan olarak dünyanın birçok noktasında beslenmektedir.

Başlarının yan kısımlarında, bu türe adını da veren kırmızı, turuncu renkte şeritler mevcuttur. Türkiye'de Singapur kaplumbağası olarak anılsalar da anavatanları Kuzey Amerika'nın güney bölgeleri olan, Florida ve Meksika'dır. Bugün milyonlarca kızıl yanaklı su kaplumbağasına ev hayvanı olarak evlerde beslenmektedir. Evlerde bakılanlardan bazıları çeşitli nedenlerle yerleşim yerleri çevresindeki sulara bırakıldığından, anavatanı dışındaki pek çok yerde de yabani olarak yaşayan örnekleri vardır. Bu yüzden dünya üzerinde geniş bir alanda görülebilmekedirler.

Diğer kaplumbağalardan farklı olarak, yanaklarındaki kırmızı, turuncu ya da sarı tonlarındaki lekelerdir. Bu tür yaklaşık 1,5 kg'lık bir ağırlığa ve dişiler 35 cm, erkekleri ise 25 cm'e kadar bir uzunluğa sahiptirler. Sağlıklı bir su kaplumbağası akvaryumda beslendiğinde 30 yıl yaşayabilir. Bu sürede yavaşça büyür. Yaşamının ilk yılında 5 ile 7 cm büyür. İkinci yılında ise 7 ile 11 cm bir uzunluğa ulaşır. Üçüncü yaşına gelince erkek 8 ile 12 cm, dişi ise 9 ile 15 cm büyüklükte olur. Dördüncü yıllarında erkek 10 ile 14 cm, dişi ise 13 ile 18 cm uzunluğa ulaşır. Beş yaşında bir erkek kaplumbağa 13 cm, dişi ise 17 cm boyutlarındadır. Ayrıca büyüme hızı doğru bakımla ve beslenmeyle alakalıdır. Haliyle bu büyüklükler beslenme, bakım koşulları ve güneş görme ile oldukça farklılık gösterebelir.

Dişilerde kloaka kuyruk kökünde son bulurken, erkeklerde daha uzaktadır ve erkeklerin kuyrukları dişilere oranla daha kalındır. Ayrıca erkeklerde çiftleşmeyi kolaylaştırmak için karındaki kabuk çökük ve daha serttir. Dişide kabuk altındaki desenler hem küçük hem de birbirinden bağımsız desenlerdir. Erkekte ise bu desenler birbiriyle kaynaşmış, daha uyumlu ve büyüktür. Bunun yanında kaplumbağa 10 ile 12 cm'ye ulaşmadan, yani 2 ile 4 yaşına kadar cinsiyetinin anlaşılması oldukça güçtür. 2 yaşına gelen erkek kaplumbağanın kuyruğunun daha uzadığı ve kalınlaştığı fark edilecektir.

Sık rastlanan bir evcil hayvan olan su kaplumbağaları, adının vurguladığının aksine yalnız suda yaşayan canlılar değildirler. Amfibik yaşayışlı bu canlılar belirli iklim şartlarına bağımlı olduğundan kontrollü bir ortamın sağlanabileceği teraryumlarda yetiştirilmelidirler. Egzersiz ihtiyaçlarını su içinde giderseler de ek olarak kuru bir zeminde dinlenme ve uyuma ihtiyacıları da vardır. Ayrıca, kuru ve soğuk hava kolayca hastalanmalarına sebep olabilir.

Fanuslarda ya da petshoplarda satılan plastik kaplarda beslenmeye çalışıldığında kısa sürede ölürler. Bakımı kolay zannedilse de aslında oldukça ilgi isteyen bir uğraştır. Ortamlarına ve besinlerine dikkat edilmesi sağlıklarını direkt olarak etkiler. Çoğu su kaplumbağası gibi kızıl yanaklı su kaplumbağası da omnivordur ve hem hayvansal hem de bitkisel yiyecekleri tüketebilir. İhtiyacına uygun beslenmesi maksadıyla kıvırcık gibi taze bitki ve canlı yemle de beslenebilir. Beslenmesi için kaliteli ve zengin karışımlardan imal edilmiş hazır yemlerden yararlanılabilir. Özel vitamin takviyesi ve öğünlerinin kurutulmuş karides ile taze yemlerle zenginleştirilmesi şartıyla yeterli bir beslenme sağlanmış olur. Diyetleri yaşlarına göre farklılık göstermektedir.

Bu canlılar sıcaklığa ve neme karşı oldukça hassastırlar. Teraryumda termostatlı ısıtıcılar ve havayı nemlendirecek tertibatlar bulundurulmalıdır. Yetersiz ortamlarda teraryumu çok çabuk kirleten canlılardır. Çok sık su değişimi yapılmak istenmiyorsa su miktarı çok olmalı ve bir su filtresi kullanılmalıdır.
" } ] }